Kaninproduktion

Kaninproduktion

Kanin Uppsala

Almunge

Tillaga Kaninkött

 

Jag är inte direkt någon mästerkock men jag älskar mat!

 

Att laga kaninkött är inte så avancerat.

Det är smakneutralt och jämförs ofta med kyckling. Mina favoritdelar ä framben och lår, saftigt och mycket kött!

Medan sambon gärna vill ha benfritt =)

 

När jag gör långkok använder jag gärna massa vin i maten, örter, persilja och citron är mina favoriter just nu.

 

Grillar jag kanin brukar jag förkoka köttet i ca 20-30 minuter i buljong för att få det saftigt (jag är ingen hejjare på grillen och skulle nog bränna det vid längre grilltid). Kryddar eller marinerar med det jag har sug på, sen får köttet schysst grillyta och smak på grillen

 

Soppa, väldigt enkel och supergod variant. Grönsaker (det du har hemma), t.ex några morötter nån gullök, kålrot, palsternacka en bit purjo? I med vilken del av kaninen som helst. Kokas i Grönsaksbuljong tills köttet släpper och grönsakerna är mjuka.

Brukar ha i princip hela grönsaker och dela det när det är klart.

Mycket enklare och annars är det sönderkokt innan köttet är klart. Toppa med persilja! Går att slänga ner lite överblivna makaroner om man vill fylla ut den lite. Skönt att man kan göra lite som man vill.

 

Det går att göra mycket med kaninkött. Ett säkert kort brukar vara långsamt på låg värme och mycket kärlek.

 

Kaninköttets historia

 

Munkarna kom med Tamkaniner till Tyskland i mitten på 1100- talet. De ville troligen trygga kött året runt.

 

Under andra världskriget hade de som kunde kaniner för kött. Det gick bra unde sommarhalvåret då det fanns tillgång på gräs men på vintern blev det svårare. Man var tvungen att införskaffa sig foder. Spannmål var inte att tänka på men foderbetor fanns att tillgå. Kaninerna växte bra men betorna gav köttet en besk bismak. Man lade köttet i mjölk några timmar för att dra ur den beska smaken. Resultatet blev ett sött kött som inte heller var så kul att äta. Kaninkött fick ett dåligt ryckte. Dels för sin smak dels för att det påminde om krigstid. I Mitten på 80talet började intresset för kaninkött komma tillbaka. En stor del tack vare europeiska kockar som kom till restauranterna och var vana vid djurslaget.

 

Idag dyker köttet upp på fina restauranter och diverse matlagningsprogram.

 

Med Hög kvalité som kännetecken.

Hur började jag?

 

När jag första gången hörde talas om att äta kanin blev jag så nyfiken och kunde inte släppa tanken. Hur smakade det? Är det en möjlighet för mig att skaffa eget kött? Häftigt. Jag började leta på nätet och hittade information, främst från Vreta kaninslakteri. Där kunde man anmäla sig till en utbildning i kaninproduktion. När jag såg detta insåg jag att jag precis missat datumen. Jag ringde upp för att kolla av om det var nya kurser på gång? Jag fick gå en microkurs där jag hade chans att fråga allt jag undrarde. Jag bestämde mig för att dra igång. Nu var det bara att börja bygga. Hösten 2014 skaffade jag mina första avelsdjur. Under 2015 anmälde jag mig till en slakt och styckningskurs. Det var en stor tröskel att ta sig över. Att ha kunskap om hela processen kändes viktig för mig. Samt att jag vill kunna nödslakta och slakta de djur jag själv ska äta. Köttet jag säljer slaktas och förpackas på godkännt slakteri. Närmast är i Vreta utanför Enköping som jag använder.